Kako napraviti AdSense nalog ( i dodatne informacije )

kako napraviti adsense nalog

Odlučili ste da zarađujete od svog bloga/sajta ili YouTube kanala, putem AdSensa? Odlično! Sada postavljate sami sebi pitanje, “Kako napraviti AdSense nalog nalog? Šta mi je potrebno?“, pa zato hajde da vidimo kako se to radi! Krenućemo prostim kreiranjem Google naloga.

 • Odite na www.google.com
 • U gornjem desnom uglu pojaviće vam se dugme “Prijavi se” ili “Log in” ( slika)
 • Otvoriće vam se stranica na kojoj biste trebali da unesete već postojeću E-Mail adresu i šifru. S obzirom da ne posedujete nalog ovo ćete preskočiti i ispod polja za popunjavanje ćete videti link “Otvorite nalog” ( slika )
 • Popunite sva polja svojim ličnim podacima i uspešno ste kreirali Google nalog

Sada kada posedujete Google nalog možete napraviti i AdSense račun. Pre nego što produžimo na ovaj deo potrebno je znati neka osnovna pravila koja se, naravno, moraju ispoštovati.

 • Morate biti punoletna osoba. ( Ukoliko ste tinejdžer, AdSense možete napraviti na ime roditelja, tetke, strine, brata…)
 • Morate posedovati sajt/blog.
 • Morate posedovati devizni račun. ( Postoji i način isplate čekovima ali je prebacivanje novca na devizni račun brže, sigurnije i efikasnije )

Ovo su neka osnovna pravila koja morate ispoštovati pre no što napravite AdSense nalog. A sada hajde da vidimo kako se on pravi:

 • Odite na www.google.com/adsense/
 • Na sajtu možete pročitati kako AdSense funkcioniše, a kada istražite šta vas zanima kliknite na dugme “Get started now” kako bi započeli kreiranje naloga. ( slika )
 • Kako biste produžili na kreiranje, kliknite na dugme “Yes, proceed to Google Account sign in” ( slika )
 • Otvoriće vam se nova stranica gde je potrebno uneti adresu vašeg sajta i gde ćete izabrati jezik vašeg sajta. Pre nego što produžite na sledeći korak ovde takođe možete pročitati pravila koja važe za sve partnere ( vi ste budući partner )  i kojih se morate pridržavati ukoliko želite da se vaša saradnja sa Googl-om nastavi. ( slika )
 • Sledi unošenje ličnih podataka, sve je detaljno objašnjeno na slici. ( slika )
 • Kada ste kliknuti na dugme “Submit my application” pojaviće vam se nova stranica sa porukom u kojoj oni navode da će pregledati vaš sajt, da li on ispunjava njihove zahteve i da će vas kontaktirati putem E-Mail adrese sa novim informacijama. Do tada, čekajte! ( slika )
 • Ukoliko vam odobre nalog, prijavite se na istom linku zatim odite na stranicu “My Ads” na AdSense radnoj površini. ( slika )
 • Kreirajte novu oglasnu jedinicu i postavite kod na svoj sajt ( slika slika – slika )
 • Onog trenutka kada primetiš oglase na mestu gde si postavio kod, prihvaćen si u mrežu i možeš zarađivati od svog sajta! Svu statistiku možeš pratiti na sledećem linku.

Šta je potrebno da bi vas Google primio u svoju AdSense mrežu?

 1. Na vašem sajtu se ne smeju nalaziti nikakvi eksciplitni sadržaji
 2. Izgled vašeg sajta je takođe bitan. Potrudite se da sajt bude pregledan i ozbiljan.
 3. Starost sajta nekada može biti problem, ali ukoliko je broj posetilaca na zavidnom nivou i ukoliko je sadržaj kvalitetan, starost neće predstavljati problem. Ukoliko ne posedujete kvalitetan sadržaj i dobru posetu, imajte na umu da starost može igrati ulogu.
 4. Kvalitetan sadržaj. Google obožava velike unikatne tekstove, ukoliko posedujete blog sa velikim brojem unikatnih tekstova, šanse da ćete biti primljeni su 90% !
 5. Zavidan broj poseta. Ukoliko imate manje od 100-500 poseta dnevno, nemojte se prijavljivati za AdSense već poradite na dobijanju većeg broja poseta. Google najviše ceni organske posete ( posete sa Google tražilice ), pored njih i posete sa društvenih mreža su zadovoljavajuće, dok plaćene posete preko raznih servisa mogu samo naškoditi vašem sajtu.
 6. Napravite stranice “O nama”, “Politika privatnosti” i “Kontakt”. Kao što sam ja to uradio na mom blogu, potrebno je i vi da uradite kako bi vaš sajt izgledao ozbiljnije u očima Googla. Na taj način pokazujete da ste otvoreni za ozbiljne poslovne ponude i da je reč o ozbiljnom projektu.
 7. Plaćena domena ili blogger blog. Google voli domene poput “.com”,”.net”,”.org”, kao i svoje proizvode tj. blogove na besplatnoj platformi Blogger sa domenom “.blogspot.com”. Zato se potrudite da vaša domena bude jedna od ovih!

Pravila AdSensa ( osnovna, ukratko )

 • Nemojte klikćati na svoje oglase
 • Nemojte da molite druge da klikću na vaše oglase
 • Nemojte postavljati oglase na sajtove sa eksciplitnim sadržajem
 • Ukoliko već posedujete AdSense nalog ne smete kreirati novi
 • Oglase nesmete postavljati na pozicije gde je posetilac primoran da klikne na njih

Ovo su neka osnovna pravila AdSensa, kojih se morate pridržavati ukoliko planirate dugoročno zarađivati preko njih. Google ima puno pravo da u bilo kom trenutku prekine saradnju sa vama i obustavi prikaz oglasa ukoliko niste ispoštovali neko pravilo.

Nadam se da sam vam pomogao i da ste uspešno kreirali svoj AdSense nalog, da ste dobili odgovor na pitanje “Kako napraviti AdSense nalog” i da ćete u budućnosti ostvariti lepe prihode od svog sajta. Sve sugestije i predloge prihvatam, pa slobodno komentarišite kako bi dodao neke stvari, ukoliko sam zaboraivo nešto!

Dimitrije Ž.

Pozdrav čitaoci, moje ime je Dimitrije, bavim se internet marketingom i blogovanjem sada već pune 3 godine! Imam 17 godina, pohađam srednju Elektrotehničku školu u Nišu i "solidan" sam đak. Volim dobar provod, knjige, filmove i rad!Želeo bih vam dobrodošlicu na moj blog, naučite nešto novo, motivišite se, budite drugačiji i krenite!

Related Posts
Comments ( 8 )
 1. Roko
  January 7, 2017 at 3:13 pm
  Reply

  Pozdrav! 🙂
  Zanima me sljedeće; nikako ne mogu napraviti web stranicu koja je potrebna za izradu “AdSense” računa. Nekoliko sam puta pokušao napraviti stranicu preko “Blogger”, ali nisam uspio… Mogu li dobiti neke korisne informacije? 😀

  • Dimitrije Ž.
   Dimitrije Ž.
   February 8, 2017 at 5:17 pm
   Reply

   Postovanje Roko,

   da biste dobili odobrenje od Googla vas sajt pored toga sto mora da ima kvalitetan sadrzaj mora i da izgleda kvalitetno, da poseduje neku dnevnu posetu (200-300 ljudi dnevno). Kako sam ja to radio? Napravim WordPress sajt na svom hostingu, ubacim 20ak clanaka na engleskom jeziku, sredim dizajn sajta, kupim na fiverru za 5$ po 500 poseta dnevno u narednih mesec dana ( to su fake posete ali ih google vidi ) i nakon 30 dana posaljem zahtev. Nikada se nije desilo da su me odbili 🙂

   Pozdrav!

 2. Jovanka
  February 15, 2017 at 1:30 am
  Reply

  Poštovanje, dimitrije. Imam jedno pitanje. Naime, desilo mi se da sam otvorila adsense preko you tuba ali to nešto nije zaživelo, tj jeste zvanično ali ja nisam nešto imala pregleda a iskreno nisam se ni trudila oko kanala. E sad krenula sam sa svojim kulinarskim blogom imam wordpress platformu .com i probala sam da aktiviram adsense, instalirala plug in, ali sam dobila informaciju da ne mogu da imam dva naloga što je ok. Sada mene zanima kako ja mogu da recimo prebacim ili kako već da mi ne ide na you tube kanal nego na sajt jer imam veću posećenost i sigurno ću je povećati u narednom periodu. Da li negde ima neka rupa :). Pozdrav i svako dobro Jovanka
  P.S. sajt mi je taze ali sam se povezala sa određenim kulinarskim grupama pa od ponedeljka očekujem masovniju posećenost od stotinak dnevno za početak. moj sajt je http://www.thegreataltochef.com

  • Dimitrije Ž.
   Dimitrije Ž.
   February 15, 2017 at 10:38 pm
   Reply

   Poštovanje Jovanka, nikada nisam prebacivao Hosted akaunt na non-hosted ali evo jedan članak o tome iz Googla 🙂 https://support.google.com/adsense/answer/2534771?hl=en
   Ukoliko imate još neka pitanja biće mi drago da pomognem!

   Pozdrav!

   • Jovanka
    February 15, 2017 at 11:20 pm
    Reply

    Hvala Vam Dimitrije i ja dođem do tog članka i tu stanem jer nemam pojma kako da abgrejdujem. Pratim sve korake ali nešto ne ide, a imam top level domain tj. imam .com plaćen nije onaj besplatan, nešto neće. Pratim sve korake i kada dođem do upgrade now nigde mi se ne pojavljuje upgrade now, samo imam da kopiram kod. A džabe da kopiram kod kada mi moj sajt i plug in za adsense prepoznaju da imam nalog za adsense na ju tjubu. Pa ne znam da li da pišem guglu i šta da im napišem? pozdrav Jovanka

 3. MM00
  February 21, 2017 at 4:25 pm
  Reply

  mozes li me dodati na viber ili ovde ako mozemo uzivo pricat,stvarno mi treba pomoc,odbijaju mi adsense uvijek

  • Dimitrije Ž.
   Dimitrije Ž.
   February 24, 2017 at 2:31 pm
   Reply

   Moj skajp je dimitrije.zivadinovic99 🙂 Tu mozete da me dobijete kada god pozelite!

 4. anonimije
  July 3, 2017 at 4:53 pm
  Reply

  da bi primio uplatu sa Google ADS postoji i western union

Leave a reply