This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

Kako zarađivati kao tinejdžer?

Kako zarađivati kao tinejdžer?

Pitate se kako zaraditi kao tinejdzer? Na pravom ste mestu!

Info: Tekst je “naslednik” starog teksta koji je bio pročitaj više od 10.000 puta ali koji nakon pada hostinga biva izbrisan sa interneta večno. Nova verzija teksta je poboljšana i biće pogodna za čitanje i onima koji su prvu verziju pročitali ranije!

Kao tinejdžer ovaj tekst posvećujem svojim vršnjacima i njihovim svakodnevnim pitanjima i problemima, pored toga mislim da će ovaj tekst biti od koristi i svim ostalim uzrastima i ljudima koji žele da uđu u svet Internet Zarade i stvore stvarnu sliku o istoj. Krenimo!

S obzirom da je moj blog posvećen prvenstveno mojim vršnjacima(tinejdžerima) odlučio sam da naslov bude baš ovakav, kada tinejdžer ukuca na Google “kako zarađivati kao tinejdžer” želim da mu izađe moj blog a ne forumi gde ih opravljaju da čiste komšiji kola, peru tanjire itd…  Mislim nema ništa loše u tome da se vi trudite i radite neke fizičke poslove kako bi osigurali sebi lep džeparac, ali što bi radili kao crnac ako možete kao gospodin? Svi vršnjaci oko vas se pitaju kako zarađivati kao tinejdžer, nastavite da čitate…

Zaboravite na sve te sitne poslove, živimo u 21. veku gde itekako može da se zaradi preko računara samo je potrebna volja i rad! E sad ubeđen sam da ovaj tekst ne čitaju samo tinejdžeri što bi značilo ukoliko niste tinejdžer ovaj tekst nije za vas! Šalim se naravno, objasnio sam zašto je naslov takav, ovo je internet zarada i tekst će isto da upotrebi tinejdžer i odrasla osoba. To bi bilo kao da sam stavio “kako napraviti palačinke u tinejdžerskim godinama”, pa potpuno je isto kao što prave odrasle osobe, na recept mislim, kod tinejdžera su te palačinke po plafonu verovatno…

Internet Zaradom se bavim od 2014. godine (tada sam imao svega 15 godina) i za sve ove godine stekao sam PUNO znanja u svim sferama Internet Zarade i susreo se sa sijaset problema. U ovom tekstu pročitaćete sve vezano za moji početak, moje probleme, greške, metode koje sam radio, metode i načini koje možete vi raditi i još mnogo toga! Tako da, isključite društvene mreže, telefon, sve što bi moglo da vam odvuče pažnju jer je ovaj tekst možda rešenje za mnogo vaših problema i ulazak u neki novi svet, svet Internet Zarade!

1. Moj početak

Pre nego što počnem da razvlačim svoju “poslovnu” priču kako bih vam dao malo motivacije red bi bio da kažem da ja nisam nikakav vunderkind, ili neki izrod koji sa samo 17 godina zarađuje preko interneta.. Ma dajte ima nas dosta, ali sam možda jedini koga ćete “upoznati” i čije ćete tekstove čitati ( za sada ). Moj cilj je da pokažem svima da godine nisu granica i da ukoliko nešto želite možete bez ikakvih prepreka! Najveća misterija mi je bila kako zarađivati kao tinejdžer, mučio sam se i mučio, hteo sam da čistim sneg, da perem auto komšiji, prodavao sam limunadu na uglu ulice, prodavao igrice na istom uglu, brao cveće iz komšikinog dvorišta i prodavao, uzimao letke iz zgrada i prodavao… Od kad znam za sebe mene je novac zanimao pa sam, logično, upoznao šta je to internet zarada i konačno naučio kako zarađivati kao tinejdžer…

Sve je počelo 2009. kada sam dobio svoj prvi računar, od početka sam hteo da znam više od uobičajenog i onoga što deca oko mene znaju, nisam želeo da svaki put zovem druge da mi srede neke stvari na kompjuteru pa sam samostalno čačkao, kvario, popravljao a iz svega toga i naučio dosta! Bio sam uvek jedan korak ispred svojih vršnjaka, znam da ovo zvuči kao da se hvalim ali nije mi to cilj, zaista mislim da sam bio a i drugi oko mene su mi ukazivali na to.

Eh sad, šta svi klinci prvo urade kada dobiju kompjuter? Instaliraju igricu, naravno! Kao i većina ( a malopre rekoh da nisam kao većina… haha ) i ja sam instalirao igricu, veoma popularni Counter Strike (kanter)! Nakon nekoliko dana celodnevne pucačine i razvaljivanja na De Dust-u shvatio sam da sve to postaje nekako monotono, mislim idem mapom ubijam teroriste/kantere i tako u krug… Malo sam ševrljao po Jutjubu i video za klanove u kanteru pa sam odlučio da napravim svoj klan od nekoliko igrača. Ne znam da li se razumete u ovako nešto ali u to vreme svaki klan je trebao da ima svoj forum gde bi postavljali video snimke, informacije i ostale budalaštine ( tada su mi to bile jakno bitne stavke u životu ), s obzirom da nisam imao para da platim drugog da mi napravi forum odlučio sam da naučim kako se sve to pravi..tada je sve zapravo sve i počelo. Forum je bio fantastičan, jedan od boljih na CS sceni pa sam počeo da dobijam ponude da drugim klanovima pravim forume, tu sam uzeo oko 1000-1500 dinara što je tad za mene bio vrh vrhova… malo sam se umislio da je ceo svet moj i da sam Bil Gejts. 😉 Verujem da vam je sve ovo totalno nebitno jer ste vi došli da naučite kako da zaradite novac a ne da čitate kako je tamo neki Dimitrije igrao kanter i pravio forume za kanter klanove itd itd.. Ne, niste upravo izgubili minut-dva čitajući ovo, moj cilj je da se neko pronađe u ovome i da vidi kako od obične igrice i radoznalosti kasnije može nešto da se napravi, samo ukoliko ste dovoljno radoznali i vredni!

Preko tih igrica sam upoznao ogroman broj ljudi ( dece ), slušao sam razne gluposti od svih njih ali jedan mi je privukao pažnju kada je spomenuo pojam “internet zarada”. Iskren da budem ja sam mislio da je internet zarada kada ja radim u ADSL-u i oni me plaćaju da uključim nekome internet, pa sam na celu tu njegovu “ponudu” da i ja počnem da radim odgovorio da sam ja maloletan i da mogu da zatvore ADSL ako me zaposle…Da znam, poprilično inteligentno razmišljanje, ali šta ćeš, ništa nisam znao… Prošlo je neko vreme i on je meni objasnio o čemu je reč i šta znači internet zarada, čik pogodite šta mi je ponudio? 🙂 PTC sajt !

Iako PTC zarada nema smisla kao što sam već pisao, ja to tada nisam znao pa sam se jako trudio da napravim male forume, prikupljam reffelere, ma davao sam sve od sebe kako bi ostvario neki uspeh iz svega toga, lažem, ne uspeh već zaradu! Čak sam i po osnovnoj školi pričao kako se bavim internet zaradom, kako dnevno zarađujem 20 evra itd itd., mali lažljivi “biznismen”… sa ovakvim mozgom sam mogao da postanem političar a možda i ministar.

Ne kajem se što sam to radio, dosta toga sam naučio iz tih grešaka koje sam pravio pa sam sada u mogućnosti da i vama ukažem na iste. Kako je vreme odmicalo shvatio sam da je PTC gubljenje vremena pa sam “razmislio”, ako već “visim” na kompjuteru bolje da igram igrice nego da se muvam u ovim glupostima gde ništa ne zaradim a samo se nerviram, došao sam do zaključka da internet zarada ne postoji, GREŠKA! Nakon više meseci igranja igrica odlučio sam da ponovo pretražim nešto oko internet zarade jer je velika kriza došla i u moj dom…

Ukucao sam “internet zarada” na guglu, iskočio mi je ovaj forum, pošto sam već znao kako funkcionišu forumi i kako se čita, postavlja, odgovara itd. odlučio sam da se registrujem i učestvujem u diskusijama kako bi naučio nešto.. Evo kako je izgledao moj prvi post na tom forumu, sad sam baš našao i mogu vam priznati baš mi je drago kada vidim koliko sam napredovao za samo tri godine.

Proveo sam sate i sate čitajući savete i tutorijale, postavljao sam glupa pitanja, nikad me nije bilo sramota da pitam kada nešto ne znam, veća je sramota ostati u neznanju! Probao sam dosta vidova internet zarade, nekad sam previše vremena posvećivao nebitnim stvarima, stvarima koje mi ne znače ništa, radio sam sa pogrešnim ljudima, doživljavao sam prevare, dosta sam grešio, baš dosta…I sada sam početnik u svemu ovome, možda vam se ne čini tako ali ja realno jesam početnik, ali mislim da će moje greške i moji članci da vama pomognu na samom početku zarade i da ću vam, ako ništa drugo, dati malo motivacije!

To bi bilo to, ne mislim da je to cela moja priča, ihh daleko od toga, mogao bi ja da pišem jedno dva do tri dana o svojim počecima ali možda u nekom drugom članku. Cilj mi je bio da vam pokažem da vas čeka naporan rad, mnogo grešaka, mnogo prevara, mnogo gubljenja vremena ali i mnogo učenja, a na kraju? Ne znam šta se desi na kraju, jer ni ja nisam na kraju, kraj ne postoji!

. Poenta moje priče je da ne odustajete, nikada, ni kada sve izgleda crno i “glupo” vi pročačkajte još malo, istražite još samo malo, jer posle tog “samo malo” sledi nagrada!

2. Početničke greške

Za ovih par godina u celom ovom svetu pogrešio sam, brat bratu, milion puta ali nikada nisam odustao, znao sam da je svaka greška nova lekcija, a s obzirom da sam mlad, što ih više napravim sada, biću bolji SUTRA! Ovo su neke greške koje mogu da podelim sa vama i sprečim vas da ih činite, greške koje će vam oduzeti dosta nepotrebnog vremena pa čak i para možda.

– Samo legnite u fotelju i posmatrajte kako novac stiže, naravno da to nije tako… Čeka vas dosta rada, dosta truda, ama potpuna suportnost sedenju i uživanju. Preporučujem vam da pročitate moj tekst o tome šta vam treba da biste zarađivali preko interneta i vidite realnu sliku internet zarade. RAD!

– Obogatite se kliktanjem oglasa, o daaaa, moj omiljeni PTC, navikli ste da non stop pljujem po ovom načinu zarade ali verujte mi da ja to radim sa razlogom! Uopšte neću odugovlačiti oko ovoga, pročitajte ovaj moj tekst i sve će vam biti jasno! PTC sajtovi su naprimer NeoBux, ProBux, ClixSense itd. ZAOBIĐITE IH!

– Microworkers, ovo nije greška i nema ništa loše u tome da radite ove sitne poslove kako bi skupili prvi novac za ulaganje u nešto ozbiljnije (domen,hosting itd) ali budite svesni toga da ćete morati provesti 4-5h dnevno radeći glupe zadatke za nekih 1-2$. Ja bih lično to vreme utrošio na učenje nečeg drugog ali to bi ja uradio, ne i vi, svako ima svoj put, možda vam je ovo jednostavno polazna tačka kako bi ostvarili neku svotu koju ćete kasnije uložiti. Svakako kada pređete na krupnije poslove nemojte se vraćati na Microworkers!

 

– Dajte mi malo ovoga, malo onoga, sad ću ovo da odradim a daj da uradim i ovo na brzinu, reč je o svaštarku, i ja sam bio svaštarko, “Dimitrije može malo preciznije, šta je svaštarko”? Neko ko radi sve i svašta logično, sve proba pa ubrzo zabatali ne ostvarivši nikakve rezultate .. Nisam se usresredio na jednu oblast već sam se rasplinuo na više strana, ovo je ujedno i dobro i loše. Zbog čega je dobro? Naučite više stvari, znate sve po malo i uvek ćete znati da uradite nešto za sebe ili prijatelja.. A zbog čega je loše? Bolje je u jednoj oblasti biti ekspert nego u više njih poznavalac materije, zapamtite ovo, ukoliko ste u nečemu ekspert zarada će doći, ukoliko ste u svemu dobri, vaše ime neće da se pročuje i sve što će vam ostati je to malo znanja a  prihoda neće biti. Zato vam predlažem da izdvojite mesec-dva i proučite neke vidove zarade a onda da se opredelite za JEDAN i jurite ka njemu, da budete najbolji u tome a sve ostalo batalite!

 

– Odo da gledam Zvezde Granda sutra ću ovo da uradim, kada dobijete dosta poslova jednostavno vam dosadi da radite više i kažete sebi “Ma sutra ću ja ovo”, znam navikli ste da svi pričaju kako ništa ne treba ostavljati za sutra, samo vam još ja klinac od 16 godina falim… Neću da popujem što bi se reklo, ali svaki put kada sam rekao da ću neke poslove da odradim sutra njih sam izgubio…

– Sad ću jednu partiju kantera i jednu partiju LoL-a onda počinje biznis, skoro svi tinejdžeri igraju video igrice, to je zaista zabavno i uzbudljivo ali ukoliko želite da uspete u internet zaradi igrice morate da batalite ili svedete na neki minimum, jer ne kaže se za džabe ” Business before pleasure “… Sad zvučim kao svi matorci koji non stop apeluju da su igrice loše, kako su igrice gubljenje vremena itd itd., ja koji sam obožavao igrice moram da priznam da su oni u pravu, igrice su gubljenje vremena! Ja sam provodio sate i sate igrajući online igrice, iako sam se već bavio internet zaradom ja sam ostavljao posao kako bi mogao da odigram po koju partiju igrice, onog momenta kada sam posao stavio na prvo mesto počeo sam bolje da radim i zarađujem! Biće vremena za igrice, i ako ne bude vremena, verujte mi lepše je uživati u plodovima rada nego u igrici, znaćete o čemu pričam kada primite prvu isplatu…

– Ne naplaćujte sve, ja verujem u ono “dobro se dobrim vraća”, ukoliko ste u mogućnosti da nekome pomognete besplatno a da vam je taj neko prijatelj ili nepoznanik koji se postavio prijateljski prema vama, ne posustajte , učinite mu uslugu i ne tražite ništa kao nagradu, nagrada će sama doći! U početku sam naplaćivao sve, apsolutno sve jer mi je samo novac bio bitan i nisam shvatao vrednost prijateljstva putem interneta niti vrednost dobre reputacije… Onog trenutka kada sam počeo da delim svoje znanje sa drugima sve mi je bolje krenulo, onima kojima sam pomogao su mi se javljali posle određenog vremena da mi se oduže, sa svima sam kvit i idalje smo svi prijatelji! Ali pored svega, ne zapostavljajte posao kako bi drugima pomogli jer ni od toga nema uspeha, pomažite kada nemate posla…

– Domaće tržište VS strano, ovo je nešto što sam kroz praksu naučio, apsolutni pobednik je STRANO tržite. Ukoliko znate da pišete na engleskom i imate ideju kako da se reklamirate na stranom tržištu iskoristite to! Nije bitno da li je reč o freelance poslu, adsense metodi ili affiliate programu. Domaće tržište još uvek nije spremno za zaradu, tek smo počeli da upoznajemo internet da bi počeli da vrtimo velike količine novca na istom, zbog toga radite na stranom tržištu, a kada se naše tržište razvije dovoljno vratićete se kao ekspert! Primera radi, za nišu “hrana” na balkanu cena klika varira od 0.05e do 0.1e dok na stranom tržištu varira od 0.2e do 1e-2e, drastična razlika!

– Aj dont knou tu spik ingliš, ukoliko niste baš u dobrim “odnosima” sa engleskim jezikom vreme je da zagrejete stolicu! Bez engleskog jezika nećete ostvariti velike prihode jer kao što sam naveo u prethodnoj tezi, strano tržište je izuzetno jače od domaćeg! Upišite neki kurs, proguglajte za neke besplatne učionice, posvetite više pažnje na času, gledajte filmove bez prevoda, čitajte tekstove pa prevodite, vežbajte bez prestanka! Pogledajte ovaj video koji prikazuje ono o čemu pričam!

– Kvalitet a ne kvantitet, ovo je jedna od mojih najvećih grešaka. Uvek sam gledao da što više napravim dok mi kvalitet nije bio bitan. Ja kao vlasnik sajtova i pisac mogu napisati celu knjigu o ovoj temi ali je zapravo jedna rečenica dovoljna da biste sve razumeli, bolje je napisati dva kvalitetna članka od 2000 reči nego 20 članaka od 100 reči, publika ceni kvalitet i kvalitet se deli!

– Naivnost, internet zarada je nešto zaista lepo i možete naučiti dosta toga, ali kao i u realnosti i u ovom virtualnom poslovanju postoje prevaranti, lopovi, nepravde, krađe, sve mračne stvari… Pratite svoju intuiciju, nemojte da verujete svakome, nemojte ni u ludilu da ulažete novac u nečije ideje. Videli ste do sada verovatno nešto ovog tipa ” Ukoliko ste zainteresovani poslaću vam ceo projekat, sve ideje, sve podatke… Dosta ljudi radi na ovom projektu i svi ulažemo jednak broj novca, prema procenama u roku od mesec dana bratiće nam se pet puta toliko novca, po glavi investitora… Zapravo nemate šta da izgubite, ukoliko imate novac i želite da vaš novac napravi vama dodatni novac pridružite se mom projektu!”, nekada je reč o pravim ljudima i prilikama, ali je uglavnom reč o prevarantima. Ja vam lično ne bih preporučio da se upuštate u investiranje novca u samom početku ( verujem da još uvek nemate za investicije ), jer ukoliko vas neko prevari to može biti bolno, kasnije kada imate stabilne prihode možete da probate sa nekim sitnim ulozima… ali svakako treba biti pažljiv! Pored ovih prevaranata koji traže investitore postoje ljudi za koje ćete raditi mesec-dva-tri-godinu a kada dođe vreme za isplatu, ni traga ni glasa, to je nešto najgore što može da vam se desi… Izgubite volju, vreme i nadu u internet zaradu i poštenje na istoj…

Naprimer baš moj prvi posao se ovako završio, pisao sam za članke za njegov sajt i na kraju kada je došlo vreme za isplatu, blokiranje na svim mogućim mrežama… Mada ja nisam izgubio nadu niti volju, sve te tekstove sam već imao u rezervi pa sam ih kasnije upotrebio na vlastitom sajtu i zaradio od njih više od predhodno obećanog novca. Kako izbeći ovako nešto? Kada krenete sa poslom teško je, ne možete da tražite novac unapred jer nemate nikakvu reputaciju nigde pa jednostavno oni ne veruju vama, tada prihvatajte poslove bez plaćanja unapred, zatražite novac na polovini meseca ili na kraju meseca, nikako više od toga! Kada se razvijete, svoj posao i svoju reputaciju kao radnik sve je lakše, ljudi će vam verovati i neće imati problem sa slanjem novca pre urađenog posla…

– Ne zalićite se, veliki problem koji sam imao do skoro, vidim nešto dobro, nešto što obećava i zaletim se punim gasom ka tome, da zgrabim, da dominiram.. zaboravivši mudre reči mog oca, “U životu je najbitnija mera, imati meru u svemu i biti smiren”, dakle, pre nego što krenete ka nekoj metodi, nekom načinu zarade i uložite vaše vreme ili čak novac, pogledajte to sa svih strana, iz svih uglova, napišite na papir prednosti i mane, pa tek onda odlučite da li krenuti ili ne!

Korisni linkovi:

INTERNET ZARADA (NI)JE LAKA – ZAOBIĐITE OVE 4 POČETNIČKE GREŠKE

3. Kako početi

Eh glavno pitanja koje postavite sami sebi kada čujete za pojam internet zarada, ne briniti verujem da smo svi to sami sebi postavili kao što ja jesam, i normalno je da otvorite novu temu sa naslovom “Kako početi?” kao što ja jesam, epa odlučio sam da napišem ovde kako početi tj da vas usmerim ka raznim načinima zarade, da vas uputim ka zanimljivim blogovima i dam vam pravac. Odgovor na ovo pitanje zapravo dajete sami sebi, postavite sledeća pitanja sami sebi i znaćete odgovor na pitanje “Kako i čime početi” :
– Šta volim da radim na internetu? Šta volite, znači budite totalno opušteni i zapišite odgovor na papiru. Da li je to pisanje tekstova, igranje igrica, snimanje, editovanje slika, uređivanje slika, pravljenje programa, uređivanje sajtova, reklamiranje, održavanje fb strana…
Hmmm.. i nema više pitanja Smile To je jedino pitanje koje ste postavili sebi i koje će vam dati odgovor, RADITE ONO ŠTA VOLITE! Uvek radite ono šta volite jer vam to daje mogućnost da uživate u radu i da zarađujete, to je ono što čini zaradu preko interneta “lakom”, nemate gazdu, nemate radno vreme, radite ono šta volite kada god hoćete! Kada ste saznali šta volite znate odakle da počnete, npr. kucanjem tog pojma na Guglu, “Kako zaraditi pisanjem?” ukoliko volite da pišete ili “Kako prodati reklamu na facebooku” ukoliko imate facebook stranicu.. Gugl je strašna stvar i onog momenta kada počnete da ga koristite kako treba imaćete svo znanje u jednom kliku, samo treba imati volje !

Za sve postoji način da zaradite preko interneta a neke načine ću navesti u sledećoj tezi pod brojem 4, ono što sam u ovoj tezi hteo reći je da radite ono što volite i da je odgovor na pitanje kako početi i čime početi, radite šta volite.. Sada ću vam dati svoju ličnu kolekciju korisnih blogova na koje bi trebalo da se pretplatite i da ih posećujete redovno jer su doslovno savršeni za internet zaradu, čitanjem članaka na ovim blogovima naučićete mnogo ali baš mnogo!

Igor Tomić – Internet Marketing Blog
Može i ovako! 
Mladen Stojanović – Internet Marketing za preduzetnike
Dariofolio – Internet Marketing
Filip Danic – design and web development

4. Načini zarade

[sociallocker id=”106″]

Eh došli smo i do onog što vas verovatno najviše zanima, načini zarade, kao što rekoh ima ih mnogo mnogo mnogo od black hat(zabranjenih) do white hat(dozvoljenih) pa sve do onih na kojima se gubi vreme i koje ne možemo da nazovemo zaradom ali svrstavaju ih tu ( bacite pogled na tezu pod brojem 2, pričali smo o tome). Približiću vam najzastupljenije načine zarade, uglavnom sve one koje sam testirao ali i neke koje nisam, uputiću vas na neke članke o tim načinima zarade.. Za ostale načine koristite gugl naravno Biggrin Ukoliko ne uzmete stvar u svoje ruke i ne istražujete o zaradi sami pomoću Googla, verujte mi, nećete otići dalje od ovog članka!

– Freelancer(honorarni poslovi), kada ukucate na Google “freelancer” izbaciće vam sajtove popute freelance, odesk itd., ja lično nikada nisam nešto ozbiljno radio na tim sajtovima a pritom sam freelancer. A čekajte, nisam vam objasnio čemu služe ti sajtovi… Pa to je kao oglasnik za posao, čovek kome treba usluga postavi svoju ponudu i opis posla a onda se radnici ( freelanceri ) javljaju da rade. Kako sam ja to freelancer a ne radim na tim sajtovima? Ja za sada radim na svoju ruku, klijenti mi se javljaju putem email-a i traže usluge, tako će ostati dok ne naučim engleski jezik dovoljno dobro da mogu krenuti u ozbiljnije poslove na stranon tržištu i to baš preko gore pomenutih sajtova, koji su inače za strano tržište, zaboravio sam da napomenem… Da li je ovaj način zarade dobar? Fenomenalan! Da li je isplativ? Ukoliko ste u nečemu dobri i spremni da zasučete rukave isplativ je itekako! Da li je teško? Radite ono što znate, jer ne možete nuditi usluge iz oblasti u koju se ne razumete, što znači da je lako za vas!

Freelance zarada je odlična za one koji imaju znanje u određenoj oblasti (pisanje,crtanje,logo dizajn,dizajn,kodiranje) i kao freelancer SIGURNO možete da zaradite brdo love! U freelance poslu je najbitnije biti dobar, raditi dobro i kvalitetno, svejedno je da li radite preko platforma oDesk, Elance, Freelancer ili sami na svoju ruku preko svojih oglasa, ono što date kao proizvod mora biti dobro da bi vas kupac pohvalio i preporučio drugima a onda ti drugi drugima i tako u nedogled, vaši klijenti vam dovode klijente koji dovode klijente= NOVAC! Zapamtite, niste jedini na svetu koji zna da nešto od gore pomenutog, imaćete ogromnu konkurenciju koju možete pobediti jedino kvalitetom vašeg rada! Ja sam svoj prvi novac zaradio upravo ovom metodom, pisao sam članke za klijente i zaradio prvu paru a postnet uplatnica kojom mi je stigla prva para je uramljena i visi na zidu Smile Mislim da je ova metoda odlična za tinejdžere zato što sve više tinejdžera zna dobro engleski jezik ili poseduje znanje rada u photoshopu, ako več znate nešto zašto to ne bi unovčili? Savet koji bi vam dao je da u početku ne obraćate previše pažnje na zaradu, izgradite reputacije, stupite u kontakt sa klijentima, budite fini, pružajte ekstra usluge ali nikad ne podcenjujte svoj rad, nemojte raditi za “džabe“. Više o ovoj metodi pisala je Jelena na svom blogu, “Kako početi sa pisanjem preko interneta”. A za dodatne informacije oko Freelancinga iskoristite staru dobru alatku koja se zove “Google”.

– Afillate (partner) program, možda i najisplativiji način zarade, naravno ukoliko znate kako! O čemu se radi, ovo je u pitanju partner program tj. uglavno sistem preprodavanja. Uzmimo primer, vi stavite oglas da prodajete patike Nike Roshe Run, postavite oglas na Amazonu naprimer, da bi prodaja išla bolje treba vam veća reklama i da što više ljudi vide vaš oglas i postanu kupci. Upravo tu dolazi red na affilate radnika, on uzme vaš proizvod zakači na svoj sajt/blog opiše vaš proizvod napravi bukvalno reklamu za vaš proizvod, a kao nagradu dobije određeni procenat od prodajne cene ukoliko je proizvod prodat sa njegovog bloga/sajta. Da bi bili affilate potrebno je znati da prodate stvar, da napišete dobru reklamu i upotrebite maštu, i da naravno znate da napravite sajt/blog. Ono što je dobro je kada izgradite dobar sajt/blog i kada vam za keyword “nike patike” izađe vaš sajt na prvom mestu, vi ste maltene uspeli, stavite affilate link napravite reklamu za nike patike i prodajete kao ludi, tu se vidi moć SEO optimizacije! Ja lično nikad nisam ovo radio niti sam pokušao, zato što mislim da ne umem da prodam proizvod i da jednostavno to nije moja oblast, ali pih, ima puno njih koji su rođeni za ovo!  na blogu Igora Tomića. A svakako ne zaboravite i vašeg najbolje druga Googla!

– PPC(Pay per click) zarada, zarada kojom sam ja počeo i kojom se i dan danas bavim. Većina ovaj vid zove Adsense zaradom, iako postoje druge mreže nezavisne od AdSensa ali Adsense je kralj ove zarade dok su ostali iza njega ali vredni su spomena. Kako funkcioniše PPC i šta je to? Pay per click(plati po kliku) je veoma dobra solucija za zaradu putem interneta ukoliko imate blog/sajt. Ovako to funkcioniše, podelićemo se na tri člana ČLAN A , Adsense firma i ČLAN B(u ovom slučaju vi), ČLAN A prodaje nike patike i javio se Adsense firmi za pomoć pri prodavanju, platio određenu svotu novca koju planira da uloži u reklamu tj kampanju. Adsense obrađuje oglas, svako ko ima Adsense nalog može da postavi oglase na svom sajtu, univerzalni kod koji prikazuje random oglase, i ne baš tako random ali nećemo o tome sada. Član B ste vi, vlasnik sajta, vaš sajt je u vezi kvaliteta patika i tako nečega, Adsense firma shvata o čemu “priča” vaš sajt i umesto random oglasa stavlja oglase ČLANA A na vaš sajt, što znači da vaša publika koja je interesovana za patike će pre klinuti na oglas ČLANA A nego na oglas o prodaji hostinga, zar ne? U ovom sistemu su svi zadovolji, ČLAN A je prodao proizvod, Adsense je naravno uzeo procenat i Član B(vi) ste uzeli procenat. Zato ukoliko imate ideju za dobar sajt, imate izgrađenu publiku, imate znanje o nekoj niši otvorite blog/site i ubacite adsense, može dobra lova da se zaradi putem adsensa. Ono što je najbitnije je da poštujete pravila Adsensa i ne terate ljude da klikću ili stavljate oglase u popUpove na sajtu kako bi ljudi morali da kliknu na oglas, pročitajte TOS pažljivo, ukoliko jedno budete izbačeni iz Adsensa nema šanse više za vraćanje! Pored Adsensa dobre alternative su AdHitz, Etarget(domaće), Adbuka, AdCash, Instant Articles by Facebook itd.. Više o ovom vidu zarade pitajte vašeg druga Googla!

– CPA (Cost Per Action) metoda, veoma popularna, jedna od lakših i veoma isplativa metoda. Slično Afillateu u neku ruku a u drugu ruku potpuno drugačije, kako to funkcioniše? Naime uzećemo ovako primer, imate posećen sajt i želite da zaradite od njega, na vašem sajtu se nalazi ogroman tutorijal a na kraju tutorijala zbirka korisnih linkova, vi ste odlučili da tu zbirku zaključate i da može biti otključana samo ukoliko se ispuni određen zahtev. CPA je tu, CPA je zaključao sadržaj CPA gateway-om i može se otključati samo ako ispunite zahtev(skinete program, date email adresu, pošaljete poruku, sve zavisi kako je CPA mreža organizovana i kako je proučila vaš sajt i koji bi im vid CPA gateway solucija najviše doneo u prihodu), slično kao što adsense registruje da li vi prodajete patike pa stavlja oglase patika. Verovatno ste se sreli sa ovom metodom, da li ste nekad želeli da skinete neki program ili igricu i pisalo vam je da bi je skinuli porate da pošalje neku melodiju tu i tu ili da preuzmete skener za telefon ili da skinete neki program? E upravo to je CPA.. Lično sam u ovoj metodi poslednjih par meseci i mogu vam reći da je izuzetno isplatljiva ukoliko znate da dovučete posetu na vaš sajt/blog. Više o ovoj metodi pitajte vašeg druga Googla!

– Internet Marketing, ovo nije metoda ovo je kategorija u koju spadaju brojne metode koje jednostavno ne bih mogao da objasnim ponaosob tj. mogao bih ali jednostavno bi vam se sve pomutilo. Marketing predpostavljam da znate šta je, sada glavno pitanje je da li tinejdžer može da se bavi OZBILJNIM marketingom? Ja iskreno mislim da ne može, bar ne onim ozbiljnim ali zato sitnim marketingom koji takođe donosi novac može.. Da li znate šta je to SEO? Ne znate, saznajte ovde a za više posetite blog Igora Tomića i kategoriju SEO i naravno koristite Google da bi više saznali.. Upravo u tom SEO-u leži ogromna zarada i ključ uspeha poslovanja na internetu. Ukoliko naučite dobro SEO i posvetite se tome maksimalno, možete svoj projekat da izgurate do vrha tražilica ili da radite SEO drugima za novac što je izuzetno isplativo. Pored optimizacije za pretraživače ( SEO ) možete da se bavite i drugim vidovima internet marketinga… Ukoliko imate veliku facebook stranu i želite da zaradite, naravno da je moguće, prodajte reklame tj. linkove ka određenim sajtovima, ili prodajte celu stranu, mada mislim da je ovo prvo isplativije. Gradite email liste i nudite oglašivačima vašu mail listu, šaljite njihove oglase vašim pretplatnicima, ima još mnogo metoda kako zaraditi Internet Marketingom a o svemu tome pogledajte kategoriju na forumu Internet Zarade:Internet Marketing i naravno blog Igora Tomića.Sve se zasniva na Marketignu, šta god vi radili Marketing će vam uvek biti “problem”, ukoliko uvežbate “ovu drevnu veštinu” verujte mi, para kao blata!

– Hosting zarada, da li mislite da ste u stanju da vodite zapravu firmu koja bi se bavila prodajom hostinga, domena? Ukoliko mislite onda je i ovaj način zarade pogodak za vas, da li tinejdžer može ovime da se bavim? DA SVAKAKO! Naime dobar drug sa igrice je pokrenuo hosting koji je sada uspešan, izuzetno uspešan, a kako je to uspelo? Stvorio je svoje ime u Gaming svetu i probio se i dobio je dosta kupaca a kvalitet je učinio da dobije i dobre preporuke što znači još više kupaca a samim tim više para. Imajte u obzir da danas ima dosta hostinga na balkanu i da svaki ima svoje pogodnosti i da je u ovom poslovanju konkurencija opasna, morate da se probijete kao ruže kroz beton! Ovaj vid zarade zahteva dosta učenja, mada kao i prethodni, tako da Googlajte malo i istražite!

– Domaining, kupovina pa posle prodaja domena. Čist primer preprodaje, ja sam u osnovnoj preprodavao petarde u školi, kupovao za jeftiniju cenu na veliku količinu a zatim preprodavao po školi a to sam kasnije preneo i na domene.. Domenama sam se bavio davno davno, još kada sam radio sa igricama ali to nije bilo ništa profesionalno. Domaining je sjajna stvar ukoliko naletite na dobre rasprodaje dobrih domena, ljudi su spremni platiti dosta samo da bi dobili domen koji žele!

– Pisanje knjiga, da li volite da pišete ali baš da pišete, ne članke za freelance poslove već knjige. Imate neku fantaziju u glavi i maštu, imate vokabular reči, pretočite to u knjigu. Skoro sam od kolege čuo za priču kako je njegov drug, tinejdžer, napisao naučnu fantastiku i zaradio 2000e u nekoliko dana. Knjiga je postala hit, pokušajte!

– Prodaja oglasa, imate razvijen sajt/blog u nekoj oblasti, nađite potencijalne oglašivače koji će zakupiti prostor za njihov oglas na vašem sajtu/blogu. Jurite vi njih, jurite ih, nudite im oglasne prostore ne čekajte da oni vas pozovu, oglasni prostori su super isplativi i donose prihod i vama i oglašivaču.. Oglasni prostor na dobro rangiranom sajtu je kao da ste na svim monitorima u celom svetu napisali adresu vašeg sajta umesto marke monitora..

– Youtube, da li ste znali da i igranjem igrica i snimanjem sebe ili obradom video snimaka možete da zaradite dosta dosta dosta love?Pa Mudja vam je čist primer! Youtube je tu, ukoliko imate jak kompjuter i volite da igrate igrice snimajte svoje gameplayove, trudite se da bude unikatni koliko je to moguće i da stalno ubacujete nove stvari i da budete zanimljivi! Ukoliko volite da snimate sebe kako diskutujete sami sa sobom o određenim temama, samo napred, ima dosta takozvanih Vlogera koji su se doslovno proslavili i ujedno zaradili kintu. Umete da pravite muziku pa šta čekate, upalite program napravite dobar mix i na Youtube pravac, prvo počnete Youtube-om a kasnije dođete do noćnih klubova pa do koncerata a onda do festivala!

Pitate se možda koliko Muđa zarađuje? Evo vam slike pa vas to možda motiviše!

Podatak od dana: 29.8.2017

Ovo su samo neke od brojnih metoda zarade preko interneta. Na osnovu mog dosadašnjeg iskustva ovo su one najsigurnije metode od koji ćete sigurno zaraditi ukoliko zasučete rukave i posvetite se poslu. Cilj ove teze nije bio da ja vama detaljno objasnim kako zaraditi pomenutim metodama već da vam objasnim neke osnovne stvari vezane uz svaku metodu kako bi znali u šta se upuštate i šta vas očekuje.Posao je pred vama i umesto što ćete da zapalite na Facebook početnu stranicu čim pročitate članak pokušajte da proguglate nešto više o ovim metodama, isplatiće se!

 

5. Za šta se opredeliti?

Kada sam vam predstavio svoju priču, početničke greške i načine zarade red bi bio da vam objasnim kako zvanično početi sa zaradom. Odgovor na ovo pitanje je prost, toliko prost da ćete se zapitati “pa čoveče šta si mi ti do sada ovde čavrljao?!”. Odgovor je zapravo pitanje koje upućujem vama, šta volite da radite? U prethodnoj tezi ste videli nekoliko isplativih metoda zarade, ona koja vas je najviše privukla je ona kojom trebate da se bavite i koju trebate da istražite detaljnije, kada kažem “istražite” ne mislim na to da ukucate na Google ciljanu reč, pročitate 2-3 članka za 30-45 minuta i to je to.. ne ne! Posvetite nekoliko dana, meseci, u detaljnom proučavanju tržišta, posla, pročitajte što više digitalnih knjiga na tu temu, pokušajte… Ukoliko vremenom shvatite da to nije za vas, bože moj, nešto ste naučili pa ponovo krenite od nule drugom metodom sve dok se ne pronađete u nečemu.

Nemojte zaboraviti šta sam gore rekao, bolje je biti ekspert u jednoj oblasti nego dobar u više njih! Usresredite se samo na jednu oblast, dajte svoj maksimum, upišite kurseve, edukujte se, uložite novac pre svega u edukovanje i posao a tek onda trošite na druge sporedne stvari. Para pravi paru! Rad rad i samo rad, verujte mi, nema para bez rada nigde pa tako ni na internetu, i prevaranti rade naporno da bi zaradili prevarom… Kada radite odvojite malo vremena za edukovanje i druženje sa kolegama, budite deo zajednice internet biznismena i gradite svoje IME.

6. Saveti

-Ne žurite, ukoliko ste tinejdžer imate puno vremena, zašto žuriti onda? Odvojite sat,dva,tri,osam, dnevno i ustražujte, probajte ovo pa probajte ono, pa napravite grešku pa je ispravite, jer upravo tako i učite, napredujete dok ne dođete do cilja. Internet Zarada nije bajka i nije ona koja će vas obogatiti preko noći, svako ko vam predstavlja neku zaradu koja će doći preko noći, LAŽE VAS!

-Novac nije bitan u početku, iako svi mi želimo novac i jurimo taj novac, ukoliko želite da se probijete na ovom polju morate da pre svega gledate kvalitet onoga što radite, novac će kasnije doći sigurno!

-Ne gubite vreme, igrice, ulični život, batalite to, prošao sam i jedno i drugo, imalo je svoje prednosti ali imalo i svoje mane. Budućnost je u Internetu, ukoliko SADA krenete, ko zna gde ćete biti za 2-3-10 godina!

-Postavite cilj, ako nemate cilj, neki viši cilj, nećete dogurati daleko! Cilj vam je imati prosečnu platu? Verujte mi i meni je to bio cilj, kada shvatite koliko je ta “prosečna plata” mala suma za polje kao što je Internet Zarade, tada počinje zabava i prava jurnjava!

-Ostvarujte kontakte, kontakti su sve, okružite sebe ljudima koje interesuje ovo, družite se i razmenjujte znanje. Dobro mesto za tako nešto je naša Online Učionica gde su ljudi sa celog Balkana koji se interesuju za Internet Zaradu!

-Učite, nikada ne prestajte da učite, da istražujete i čitate nove tutorijale, nove metode. Internet je čudo, sve se brzo menja i napreduje, ono što radi danas možda neće raditi sutra, zato je bitno biti informisan i spreman na promene!

Verujte u sebe, nikada nemojte da dozvolite da vam neko kaže ti to ne možeš. Rekli su mi da nikada neću imati više od 500 poseta dnevno na sajtu na kome i dan danas radim, šta mislite koliko danas imam poseta dnevno? Hmm, 500 poseta imam u trenutku, pa vi izračunajte koliko imam dnevno 😉

Radite u timu, napravite svoj tim, nije bitno koliko ljudi imate u timu, pa čak i jedan kolega je dovoljan ukoliko se razumete, ukoliko radite i ukoliko imate ideju.

7. Ništa nam nisi rekao

Ukoliko mislite ovako, verovatno i niste dorasli svemu ovome ljudi, i ukoliko sam vas smorio rečenicom “Googlaj ovo, pogledaj na Googlu” verovatno i ne shvatate poentu svega ovoga ali dozvolite da vam još jednom objasnim kako ovo sve funkcioniše. SVE POČINJE OD VAS! 

Vaša potreba da istražujete, vaša radoznalost, vaše testiranje, vaše čitanje, sve je u tome! Niko, pa ni ja, vam neće servirati putanju do uspeha i novca, i ukoliko vam neko to nudi, budite sigurno da to nije istina i da ćete na kraju svega izgubiti ili vreme ili novac, a nekada i oba! Nikada nisam imao mentora, nikada nisam imao nekog ko mi je olakšao, LAŽEM! To je bio Google, to je bio Youtube, tamo sam upijao znanje, tamo sam nalazio mentore, tamo sam nalazio odgovore na pitanja, rešenja za probleme, to je bilo moje tajno oružje koje sada delim i sa vama (iako ste to već “znali” ali niste koristili). Dakle ovo nije članak gde ću vam ja servirati tajnu formulu o zaradi na internetu, ili članak gde ću vam reći “uložite 200$ i napravite milion”, ne, ovo je članak gde vas uvodim u realnost, gde vam iskreno predstavljam stvari kakve jesu!

8. Stanje uma presuđuje

Može li svako? Ne! Sve je u vašem umu!

9. Završna reč

Da li sam ostvario svoj cilj? Ne. Da li smatram sebe uspešnim? Da. Uspeh ne mora značiti finansijska dobrobit, jer svakako nisam milioner ili bilo šta blizu tome, za mene je uspeh podeliti sa drugima znanje koje sam stekao, ako makar jedan um pokrenem da uradi nešto što će mu promeniti život ovim tekstom, ja sam uspeo! Ono što je moj cilj je da donesem promenu ovom svetu, prvenstveno ljudima sa Balkana, da upoznam ljude sa novim načinima, novim svetom, realnošću i podignem svest o celoj ovoj priči na globalnom nivou. Postoje dve vrste ljudi koji će izaći iz ovog članka, pobednici (oni koji će krenuti u istraživanje, učiti, suočiti se sa problemima i na kraju uspeti) i gubitnici(oni koji će sve ovo shvatiti kao praznu priču, odustati, i vratiti se svojim regularnim životima i koji će raditi na ostvarivanju snova nekog drugog). Koji ste vi?

Do sledećeg pisanja, Dimitrije!

[/sociallocker]

By | 2017-09-02T15:13:33+00:00 August 29th, 2017|Početnici|

About the Author:

Dimitrije Živadinović
Pozdrav čitaoci, moje ime je Dimitrije, bavim se internet marketingom i blogovanjem sada već pune 4 godine! Imam 18 godina, pohađam srednju Elektrotehničku školu u Nišu i "solidan" sam đak. Volim dobar provod, knjige, filmove i rad!Želeo bih vam dobrodošlicu na moj blog, naučite nešto novo, motivišite se, budite drugačiji i krenite!

One Comment

  1. […] Kako zarađivati kao tinejdžer? […]

Leave A Comment

%d bloggers like this: